Social Icons

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πως να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον σύντροφό σου!


Εκφραστείτε! Προσπαθήστε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και τις επιθυμίες σας στο σύντροφό σας με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο τρόπο γίνεται. Μη χρησιμοποιείτε γενικολογίες και αποφύγετε να μονολογείτε ατελείωτα. Πείτε αυτό που θέλετε και αυτό που αισθάνεστε στιγμιαία και σταματήστε.

Μην ασκείτε κριτική. Αποφύγετε να ασκείτε κριτική στο σύντροφό σας χρησιμοποιώντας γενικούς χαρακτηρισμούς και προσπαθήστε ο τόνος της φωνής σας να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι πάντα ρευστές, ειδικά όταν το πρώτο πάθος έχει δώσει τη θέση του στην καθημερινότητα. Όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας τον έχουμε επιλέξει εμείς, για αυτό είναι “υποχρέωση” μας να προσπαθούμε πάντα να διατηρούμε τη σχέση ζωντανή, αλλά και να βρίσκουμε καθημερινά τρόπους επικοινωνίας με το σύντροφό μας, είτε αυτός είναι ο σύζυγος, είτε απλά η σχέση μας.

Δεν έχετε πάντα δίκιο! Για οποιαδήποτε κατάσταση ή συμπεριφορά σας δυσαρεστεί, προσπαθήστε να μην έχετε την πεποίθηση ότι εσείς έχετε πάντα απόλυτο δίκιο και ο σύντροφος σας πάντα απόλυτο άδικο.

Μην κάνετε υποθέσεις. Αποφύγετε να «διαβάζετε το μυαλό» του συντρόφου, δηλαδή προσπαθήστε να μην κάνετε υποθέσεις για τα κίνητρα και τις αιτίες της στάσης και συμπεριφοράς του, γιατί αυτό θα σας οδηγεί σε αυθαίρετα και μονόπλευρα συμπεράσματα. Επιτρέψτέ του να εκδηλωθεί και να εκφραστεί ο ίδιος για αυτά.

Αφήστε το παρελθόν! Μη φέρνετε, όσο μπορείτε, στο μυαλό σας εικόνες και καταστάσεις του παρελθόντος που σας δυσαρεστούσαν και συνέβαλαν στη ρήξη της επικοινωνίας και της σχέσης σας με το σύντροφο, ιδιαίτερα όταν κάτι συμβαίνει στο παρόν και σας θυμίζει το παρελθόν. Φροντίστε να εστιάζετε στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτά να βελτιωθούν και προσπαθήστε να μη διατηρείτε την κακή διάθεση αναμασώντας προβληματικές σκέψεις και αναμνήσεις.

Μη γενικεύετε! Απέφευγε να οδηγείσαι σε υπεργενικεύσεις από μεμονωμένες ενέργειες του συζύγου αποδίδοντας αυτές στον πάγιο χαρακτήρα του. Οι συνήθειές του δεν είναι απαράλλαχτες. Αντιθέτως, μπορούν να προσαρμοστούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Αφήστε τα λόγια! Επιδιώξτε μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας.

Τέλος, επειδή πάντα “takes two to tango”, προσπαθήστε να προκαλέσετε και το σύντροφό σας να υιοθετήσει όλα τα προηγούμενα!
 
Blogger Templates